Astana Uçak Bileti

Astana

Astana

Kazakistan

Kazakistan’ın doğal kaynaklarıyla dolu olan yükselen değeri Astana’da, birbirinden güzel mimari yapılar ve geniş meydanlarıyla sizleri büyüleyecek birçok seçenek bulunmaktadır. 1997 yılından itibaren köklü bir değişime giren şehir, yeni İstanbul olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle kentin ortasından geçen nehir, şehre apayrı bir güzellik katmaktadır. Şimdi Astana’da nereler gezilmeli gelin hep birlikte görelim.
 

Astana'da Gezilecek Yerler

Kazakistan Ulusal Müzesi
Ortalama 74 bin metrekarelik alana kurulmuş olan Kazakistan Ulusal Müzesi, 2014 yılında hizmete açılmıştır. Geçmişten bugüne kadar ülke tarihini gözler önüne seren eserler barındıran müze Astana Hall, Antik ve Ortaçağ Hall, Tarih ile Etnografya Salonu ve Modern Sanat Salonu bölümlerinden oluşmaktadır. Müzeye gelen ziyaretçiler üç dil ile birlikte müze hakkında bilgi alabilirken, müzenin son teknoloji ile donatıldığını görebileceksiniz. 1930 yılı ile 1933 yılları arasında ülkede baş gösteren kıtlık sebebiyle 1,5 milyon Kazak hayatını kaybetmiştir. Müzede dolaşırken özellikle gezeceğiniz bu bölüm sizi duygusal anlamda etkileyecektir. Müzeyi ziyaret etmek isteyenler, pazartesi günleri hariç her gün saat 10.00 ile 18.00 saatleri arasında görülebilir.
Nur Astana Cami
2008 yılında hizmete açılmış olan Nur Astana Camisinin toplam 7 bin kişilik kapasitesi vardır. İslamiyet’in en önemli camileri arasında gösterilmektedir. Hz. Muhammed’in ilk vahiyi kırk yaşında almasından dolayı kırk metre yüksekliğinde inşa edilmiştir. Peygamberin altmış üç yaşında vefat etmesinden dolayı da minareleri altmış üç metre yüksekliğindedir. Tamamı beyaz renkten oluşan caminin sadece kubbesi ile minare uçları altın sarısı renginde yapılmıştır. Astana’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında olmalıdır.
Barış ve Uzlaşma Sarayı
Astana’nın en önemli simgeleri arasında gösterilen Barış ve Uzlaşma Sarayı, 2006 yılında halkın hizmetine açılmıştır. Ortalama 77 metre yüksekliğe sahip olan yapının maliyeti 58 milyon dolar gibi bir rakam olmuştur. Bu devasa sarayda konser, oyun vb. organizasyonlar düzenlenmektedir. 1300 kişilik bir kapasitesi olan sarayda, etkinlikler oldukça görkemli geçmektedir. Rusça, Kazakça ve İngilizce tanıtımların olduğu sarayı haftanın her gün ziyaret etme imkânı bulabilirsiniz. Astana’da görülecek yerler arasında bulunmaktadır.
Bayterek Anıtı
1997 yılında inşa edilip, 2002 yılında hizmete açılmış olan Bayterek Anıtı; Uzun Kavak anlamına gelmektedir. Kazakların masallarında anlatılan yaşam ağacından ilham alınarak inşa edilen bu dev kule 105 metre yüksekliğindedir. Tepesinin altın renginde olmasının sebebi Astana’nın ihtişamını anlatmaktır. Harika bir manzaraya sahip olan Bayterek Kulesinden bir fotoğraf almadan ayrılmayacaksınız. Haftanın her günü ziyarete açık olan kuleyi 10.00 ile 22.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş ücreti yetişkinlere 700 KZT, çocuklara ise 300 KZT’dir.
Silahlı Kuvvetler Müzesi
Astana’nın üzerinde bulunan tek askeri müzesidir burası. 2015 yılında hizmete açılmış olan müze, bir zamanlar aynı binada kültür merkezi olarak faaliyet gösteriyordu. Silahlı Kuvvetler Müzesinde, geçmiş dönemlerden bugüne kadar toplam yedi bin eser görebileceksiniz. İsveç ile ortaklık yapılarak işlemlerin yürütüldüğü müzeden birçok parça aynı zamanda İsveç’e götürülerek orada da sergilenecek. Moğol, Kazak ve Türk askeri tarihini merak edenlerde burada bilgi sahibi olabilirler. Müzeyi pazartesi günleri hariç 10.00 ile 18.00 saatlerinde dolaşmaya gelebilirsiniz. 
Hazreti Sultan Cami
18 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş olan Hazreti Sultan Camisi, 2012 yılından itibaren hizmet vermekte ve ortalama on bin kişi ibadet edebilmektedir. Sûfi Ahmed Yesevi’nin lakaplarından biri olması sebebiyle caminin adı buradan gelmektedir. Ortalama 55 metre yüksekliği olan caminin minareleri ise 77 metreyi bulmaktadır. Kentin en gösterişli ibadethanelerinden biri olan Hazreti Sultan Camii, Astana’da mutlaka gezmeniz gereken yerler arasındadır.
Dostoyevski'nin Evi
Dünyanın en önemli yazarları arasında gösterilen Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, ailesiyle birlikte sürgünde olduğu dönemde bu evde yaşamıştır. Yazarın en önemli eserleri olan “Suç ve Ceza” ile “Budala” bu evde kaleme alınmıştır. Kazakistan ve Rusya’nın sınırında yer alan Semey şehrinde bulunan ev, görülmesi gereken yerlerdendir. Döneminin en önemli adamı olan Dostoyevski’nin nefes aldığı yerde olmak büyük bir şans olsa gerek. Yeşil panjurlarıyla masalsı bir evi andırmasının yanında yazarın ölümünden sonra ev hiç değiştirilmeden bugüne kadar gelmiştir. Evin içerisinde Dostoyevski’ye ait notlar, fotoğraflar, mektuplar ve kişisel eşyalarını görebilme imkânı bulacaksınız. Evi ziyaret etmek istediğiniz takdirde Pazar günleri hariç 09.00 ile 18.00 saatleri arasında dolaşabilirsiniz. Ödeyeceğiniz kişi başı ücret ise 200 KZT’dir.
Devlet Opera ve Bale Tiyatro Merkezi
Astana’nın övündüğü yerlerden biri olan Devlet Opera Bale Tiyatro Merkezi, 2013 yılından beri hizmet vermektedir. Eski Yunan tapınaklarına benzeyen yapı, üç yüz milyon dolara mâl edilmiştir. Ana gösteri salonu 1,250 kişi, küçük gösteri salonu ise 250 kişilik kapasiteye sahiptir. Astana’ya yapacağınız ziyarette mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.
Khan Shatyr Merkezi
Astana’nın en fantastik eğlence merkezlerinden biri olan Khan Shatyr Eğlence Merkezi, Nazarbayev’in doğum günü sebebiyle 2010 yılında hizmete açılmıştır. Ortalama 150 metre yüksekliğinde olan yapı, tam 140 bin metrekare alana sahiptir. Orta Asya Türk’lerinin otağlarına benzeyen yapı geceleri daha bir güzel görünmektedir. İnşası özel yalıtım maddeleri ile gerçekleştirilen eğlence merkezi, -30 dereceye kadar soğuğu geçirmeme özelliği vardır. Merkezde havuza girebilir, kanoyla tura çıkabilir, alışveriş yapabilir, golf oynayabilir ve dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Eğlenmeyi sevenlerin Astana’da mutlaka görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
 

Pratik Bilgiler

Resmi Tatiller

  • 1 Ocak Yeni Yıl
  • 21 Mart Nevruz
  • 7 Mayıs Anavatanı Savunma Bayramı
  • 9 Mayıs Zafer Bayramı
  • 6 Temmuz Başkent Bayramı
  • 30 Ağustos Anayasa Bayramı
  • 17-18 Aralık SSCB’den Bağımsızlık Yıldönümü

Astana’da Şehir İçi Ulaşım

Astana’da hem eski, hem de yeni birçok ulaşım aracı ile karşılaşabilirsiniz. Saparzhai isimli otobüsler oldukça fazla kullanılmaktadır. Eğer akıllı telefon kullanıyorsanız, Astana’nın otobüs ağı uygulamasını telefonunuza indirerek gezilebilecek noktalara hangi taşıtlarla gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kullanacağınız belediye otobüslerinin biletlerini şoförden alabilirken, ödeyeceğiniz rakam kişi başı 90 KZT olacaktır. Taksilerin rakamları bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor. Havalimanı ile şehir merkezi arası 16 kilometrelik bir mesafedir. Otobüs ile ulaşım sağlayabilir ama taksi ile gitmek isterseniz ortalama 2 bin KZT ödemek zorunda kalabilirsiniz.
 

Astana'da Alışveriş

Astana’da alışveriş yapmak için birçok alternatifiniz olacaktır. Bulunan alışveriş merkezleri epey fazla olduğundan dolayı seçeneklerinizi gözden geçirme imkânı bulabileceksiniz. Butiklerden, geniş giyim mağazalarına, elektronik marketlerden, sanat galerilerine kadar her bütçeye uygun giyim, elektronik ve hediyelik eşyalar bulabileceksiniz. Astana bir Türk cenneti olarak görülmektedir, bunun nedeni ise birçok yapının Türk mühendisler tarafından inşa edilmiş olmasıdır. Alışveriş merkezlerinde değişik lezzetlerin yer aldığı tatlar bulabilirsiniz. Yerel lezzetlerinde bulunduğu Astana’da Türk Mutfağını pek özlemeyeceksiniz. Sabah 10.00 ile gece 22.00 saatlerinde açık olan AVM’leri dolaşabilirsiniz. Gezebileceğiniz bazı alışveriş merkezleri şunlardır:

  • Sary Arka
  • Empire in Astana
  • Ajar Center
  • Keruen Mall
  • Mega Mall
  • Sine Tempore

Astana’da Gece Hayatı

Astana’da gece hayatının renkli olduğunu söylersek yanlış olmaz. Canlı müzikler, dans kulüpleri, meyhaneler ve birbirinden güzel yerel ve yabancı müziklerle gecelerin tadını çıkarabileceksiniz. Mekânların açılış saatleri 00.00’da başlayıp sabahın ilk saatlerine kadar devam ediyor. Salvador Dali, Azhur, The Chocolate Room ve Fashion’a spor kıyafetleriyle gitmemenizi öneririm, çünkü buralar özel yerler olduğu için şık giyinmeniz gerekmektedir. Birçok mekâna giriş 2 bin KZT yani 6 dolardır. Kenessary caddesi üzerinde açılmış olan Sunshine ile Archive mekânları Kazakların yerel şarkıcılarının yanında Rus şarkıcıları da sahne almakta ve dans gösterileri de düzenlenmektedir. Astana’da şu mekânları da görebilirsiniz:

  • Yerlan Koeev Disco Club
  • Astana Rock Club
  • Night Park Disco Club
  • The VIP Rooms
  • Azure Chillout Bar
Prş
0,12°
Cum
3,72°
Astana
27 Nis Cmt, Bulutlu
5,16°
Paz
7,05°
Pzt
10,99°
Sal
12,3°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery