Sofya: İnsan yerleşiminin M.Ö 7000’li yıllara kadar uzandığı Sofya, Bulgaristan’ın dünyaca ünlü ve kendine özgü şehri. 19. ve 20. Yy’lardaki büyük savaşlarda hep yara alıp tekrar toparlanma sürecine giren, Sovyetler yönetimi altında gelişimi yavaşlayan bir şehir olmasına rağmen bugünlerde balkanların en canlı şehirlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Sofya, Türk, Rus ve Bulgar kültürlerinin hepsinin etkilerini gözlemleyebileceğiniz nadir şehir şehirlerden biri. Bilet Sepeti olarak tarihi yapıları, balkan mutfağı ve canlı sokaklarıyla ziyaretçilerine unutulmayacak anılar bırakacağını düşündüğümüz Sofya’nın, gezginlerin takvimlerinde yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Sofya’nın 2013’teki bir çalışmada ekonomik açıdan gezilmesi en uygun şehirler arasında birinciliği olduğunu da ekleyelim ☺
Boyana Kilisesi: Sofya’nın 5 km güneybatısında bulunan kilise, Bulgaristan’ın keşfedilmesi gereken noktalarından biri. İçinde, Bulgar fresk ve mimari sanatının en önemli örneklerine rastlayabileceğiniz kilisenin tarihi 12.yy’a kadar uzanıyor. Barındırdığı nadide parçalar ve eserlerin kırılganlığı sebebiyle ziyaret süresi 10 dk ile kısıtlanmış durumda, ancak sizi keyifli bir tarihi yolculuğa çıkaracağına eminiz ☺.
Açık olduğu saatler: Nisan’dan Ekim’e her gün 09:30-17:30, Kasım’dan Mart’a 09:00-17:00 arası Giriş: Ücretli Adres: Ulitsa Boyansko Ezero, Boyana, Sofia Website: http://www.boyanachurch.org/indexen.htm
Aleksandr Nevski Katedrali (Hram-pametnik Aleksander Nevski): Neo-Bizans mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan katedral, Sofya’nın en ihtişamlı yapılarından biri. Katedral, altın ve bakırdan yapılmış kubbeleriyle dikkat çekiyor. 1882 ve 1912 yılları arasında yapılan kilise, aynı zamanda şehrin en etkiliyici hristiyan sanat eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçilerinin hemen hepsinin memnun ayrıldığı katedrali ziyaret etmenizi Bilet Sepeti olarak öneriyoruz.
Açık olduğu saatler: Her gün 07:00-18:00 Giriş: Ücretsiz Adres: Ploshtad Aleksander Nevski, Sofia
Kodi Seyfullah Efendi Camii: 16.yy’da Mimar Sinan’ın tasarladığı cami, Bulgaristan’da halen aktif cemaate sahip olan birkaç camiden biri. İçinde, Kuran’dan ayetlerin bulunduğu yazı sanatının en güzel örneklerine rastlayabileceğiniz cami şehrin merkezine oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Kodi Seyfullah Efendi Camii, eskiden ev sahipliği yaptığı Türk hamamları sebebiyle “Banya Bashi” olarak da anılıyor.
Açık olduğu saatler: Her gün 05:00-20:00 arası Giriş: Ücretsiz Adres: 2 Knyaginya, Maria Luiza Bulvard, Sofia
Sosyalist Sanat Müzesi: 2011’de açılan bu yeni müze, Bulgaristan’ın sosyalist geçmişine ışık tutuyor. Dönemde üretilen heykel, resim gibi sanat eserlerinin sergilendiği müzede aynı zamanda, eskiden şehrin meydanında duran büyük Lenin heykeli de bulunuyor. Oldukça ilginç hikayelere sahip 70 taneden fazla eseri görebileceğiniz müze, bahçesinin güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor.
Açık olduğu saatler: Salı’dan Pazar’a 10:30-17:30 arası Giriş: Ücretli Adres: Ulitsa Lachezar Stanchev 7, Iztok, Sofia
Bulgaristan Ulusal Sanat Galerisi: 60 binden fazla esere ev sahipliği yapan galeri, Bulgaristan’ın en büyük sanat deposu olarak göze çarpıyor. Ahşap zemini, şömineleri ve yüksek tavanıyla kendinizi başka bir zamanda hissettireceğinden eminiz. 1382’de Sofya’nın Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesiyle, 19.yy’a kadar Osmanlı yöneticilerinin kaldığı yer olarak hizmet veren galerinin tarihi daha da eski zamana kadar takip edilebiliyor. Bulgaristan’ın çağdaş sanatının önemli örneklerinin de zaman zaman sergilendiği galeriye uğramanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz ☺. Galeri, hemen şehrin merkezinde yer alıyor.
Açık olduğu saatler: Salı’dan Pazar’a 10:00-18:00 arası Giriş: Ücretli Adres: 1 Ploshtad Knyaz Aleksander, Sofia 1000, Sofia Website: http://www.nationalartgallerybg.org/index.php?l=4
Sofya’da ulaşım çoğunlukla otobüslerle ve kısmi olarak da trenlerle sağlanıyor. Karta adı verilen biletlerle her türlü ulaşım aracını kullanabilirsiniz. Sofya’da toplu ulaşım araçlarının çoğu gece saat 12’ye kadar çalışıyor.
Şehrin merkezi hemen her bölgesinde taksi bulmak oldukça kolay. Ancak taksiye bindiğinizde taksimetrenin çalışır durumda olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.
Sadece Bulgar mutfağının değil, tüm Balkan ve Türk lezzetlerinin örneklerini bulabileceğiniz bir yer olan Sofya’da dolaşıp yemek yemek çok keyifli. Türk mutfağına yakın birçok lezzeti sokaklarda bulabileceğiniz Sofya’da, sokak satıcılarından yemek yemekten çekinmeyin deriz ☺
Sofya’da gece hayatı diğer Avrupa şehirlerine göre daha erken başlamasıyla ünlü ☺. Sofya, yerel balkan müziklerinden, modern teknoya kadar çeşitli bir müzik skalasına sahip. Studentski Grad bölgesinde modern müzik çalan ve genelde genç Sofyalıların gittiği barlar bulunuyor. Bulvard Vitosha bölgesi de Sofya’nın en eski ve en canlı yerlerinden biri.
Diğer Avrupa şehirlerine göre daha ucuz bir şehir olan Sofya’da alışveriş yapmak için gidebileceğiniz ilk yer Bulvard Vitosha bölgesi. Birçok markaya ev sahipliği yapan bölgede, yerel Sofya ürünlerini satan dükkanlara da rastlayabilirsiniz. Geri döndüğünüzde sevdiklerinize el yapımı bir Slav matruşkası götürebilirsiniz ☺