Boston Amerikan şehirlerinin içerisinde biraz farklı bir yerde duruyor. Özgürlük hareketinin başlangıç noktası, Harward ve MIT gibi üniversitelerin ev sahibi ve harika manzarasıyla özel şehirlerden biridir.
Çokça Türk nüfusunun olduğu kentlerden biri olan Boston’un trafik gibi sıkıntıları olsa da, hizmet farklılığı, insanların birbirine karşı anlayışlı davranması bu şehri diğerlerine nazaran biraz daha ön plana çıkarıyor. Boston’da görülmesi gereken yerler neresi hep birlikte tanıyalım.
Quincy Market Faneuil Hall
1743 yılından itibaren yeme-içme toplanma ve buluşma yeri olarak kullanılan Faneuil Hall Boston’un önemli yerlerindendir. Boston Ulusal Tarih Parkı’nın bir parçası olan yapı, çevresindeki sanat eserleri, çan kulesi, çekirge şekilli rüzgârgülü, gibi ayrıntılarıyla mimari açıdan oldukça estetiktir. İnsanların hafta sonlarını değerlendirdiği yerlerden biriyken, Quincy Market ise insanların Pazar alışverişi yaptığı yerlerden biridir.
Prudential Kulesi
1960-1964 yılları arasında inşa edilmiş olan kuleler, Boston’un en yüksek ikinci binalarıdır. John Hancock Kulesi’nin 11 Eylül terör saldırılarından dolayı kapatılması nedeniyle, New England’ın en yüksek gözlemevi olarak anılan 50. katındaki Skywalk’ta şehrin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Gözlemevinin iki kat yukarısında ise harika yemeklerin servis edildiği Top of the Hub yer almaktadır. Bu geniş yapı içerisinde alışveriş tutkunları da unutulmamış. Binanın ilk katındaki alışveriş merkezinde yetmişi aşkın da mağaza bulunmaktadır.
Boston Güzel Sanatlar Müzesi
1870 yıllarında kurulmuş olan Boston Güzel Sanatlar Müzesi bugünkü yerine 1909 yılında taşınmıştır. 450 binden fazla sanat koleksiyonuna sahip olan müze yılda bir milyondan fazla ziyaretçi çekmektedir. 2015 yılında Japon Bahçesi bölümü de açılan müzeyi gezerken, Eski Mısıra ait değerli eşyaları, Fransız empresyonizm akımı ile yaratılmış çalışmaları 18. ve 19. yüzyıl Amerikan sanat eserlerini de görme imkânı bulacaksınız.
Özgürlük Yolu
2,5 kilometre uzunluğunda bir yol olan Özgürlük Yolu Amerikalıların İngilizlere karşı başlattığı ayaklanmanın anısına 1951 yılında gazeteci William Schofield’in önerisi üzerine yapılmıştır. 1953 yılına kadar 40 bin kişinin bu yol üzerinde yürüdüğü söyleniyor. Özgürlük Yoluna geldiğinizde Paul Revere’nin 17.yüzyıldan kalma eviyle mezarının bulunduğu Granary Mezarlığı, 18.yüzyılın izlerini hissettiren Old North Kilisesi, ahşap kubbesiyle dikkat çeken Massachusetts State House, mutlaka görülmesi gereken yapılardandır. Boston’a geldiğinizde görmeniz gereken ilk duraklar arasında bu yerler mutlaka olmalıdır.
New England Akvaryumu
Massachusetts bölgesinin en büyük akvaryumu olmakla birlikte 1969 yılından bu yana türü tükenmekte olan birçok deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır. Akvaryumun çevresini saran merdivenler sayesinde akvaryumun içerisini keyifle seyredebiliyorsunuz.
Fenway Park
Fenway Park ortalama olarak 38 bin kişilik bir spor kompleksidir. 1912 yılında James Mc Laughlin tarafından tasarlanan kompleks, şu anda ABD'nin en tarihi spor alanlarından biri olması bakımından önem taşımaktadır. Basketbol sahası olarak hizmet veren Fenway Park salon futbolu, hokey oyunları, konserler, dini ve siyasi kampanyalar başta olmak üzere birçok organizasyona ev sahipliği yapmaktadır.
Bilim Müzesi
1830 yıllarında doğa tarihine merak salan altı bilim insanı tarafından kurulan Bilim Müzesi, 700’ün üzerinde interaktif sergi düzenlemektedir. Müze her yaştan insana çeşitli gösteriler sunmaktadır. Kültürel dinozor fosillerinden, 1965’te dünyanın çevresini turlayan “Gemini” uzay aracına kadar oldukça ilgi çekici ögeleri barındıran müze, her yıl binlerce turisti ağırlıyor.
John F. Kennedy Müzesi ve Kütüphanesi
Amerika Birleşik Devletleri’nin unutulmayan başkanlarından olan Kennedy için kurulmuş olan müzede, önemli bir siyasi arşiv sunulmaktadır. Kennedy’e ait birçok fotoğraf, ses kaydının yer aldığı müzede araştırmacılar içinde özel bölümler mevcuttur. 10 dönümlük bir parkın içerisinde yer alan müzede ünlü yazar Ernest Hemingway’ın da yazıları bulunuyor. Boston’da görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Harward Üniversitesi
1636 yılında kurulan üniversite şu anda dünyanın en prestijli okullarının arasında yer alıyor. Üç ana kampüsü bulunan okulun görülmesi gereken değerli müzeleri bulunmaktadır. Bunlar; Harward Sanat Müzesi, Doğal Tarih Müzesi ve Arthur M. Sackler Müzesi’dir. Hem mimarisi hem de koleksiyonlarıyla bilgi anlamında çok farklı şeyler keşfedeceğiniz önemli yerler arasındadır. Hem Harward’ı görmek herkese nasip olmaz değil mi?
Salem Cadı Müzesi
Boston’a 25 kilometre uzaklıkta olan Salem kasabasında bulunan bu müze Cadılar Bayramı etkinliklerinin yapıldığı bir yer olması nedeniyle görülmeye değer yerler arasındadır. 1-31 Ekim tarihlerinde Salem sokakları süslenir ve renkli kutlamalar yapılır. Müzede yer alan balmumu heykellerinin yanı sıra, okuyacağınız cadı hikâyeleri ve cadıların yok edilme süreçleri sizi oldukça etkileyecektir.
North End
“Küçük İtalya” olarak adlandırılan North End, yerleşimin başladığı 1630 yılları göz önüne alındığında Boston’un en eski yerleşim yerlerindendir. Sınırları içerisinde Copp’s Hill Mezarlığı ve Özgürlük Yolu gibi tarihi mekânların bulunduğu yerleşim bölgesi, günümüzde sahip olduğu sosyal olanaklarla hâlâ popülerliğini korumaktadır.
Resmi Tatil Günleri
2 Ocak Yılbaşı Tatili
6 Ocak Martin Luther King Günü
20 Ocak Başkanın Törenle Göreve Başlama Günü
20 Şubat Başlan Günü
29 Mayıs Anma Günü
4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü
4 Eylül İşçi Bayramı
9 Ekim Columbus Günü
10 Kasım Gaziler Günü
23 Kasım Şükran Günü
25 Aralık Noel
Boston’da alışveriş yapmak için sizi çekecek birçok alternatif bulunmaktadır. Küçük turistik eşya almak için gitmeniz gereken yerler; Feneuil ve Beacon bölgeleridir. Ayrıca kentin iki adet büyük alışveriş merkezi bulunmaktadır. Bunlardan birisi; The Cambridgeside Galleria’dır. Burada elektronik ve giyim anlamında birçok markaya ulaşabilirsiniz. Diğeri ise Copley Place ve Prudential Merkezi’dir. Burada kitapçılar, giyim mağazaları, lüks restoranlar ve aradığınız birçok şeyi bulabileceksiniz. Eğer açık havada alışveriş yapmak ve birazda uygun olmasını istiyorsanız; Newbury Caddesi üzerinde çeşitli mağazalar ve kafe restoranlar bulabilirsiniz.
Boston’da şehir içi ulaşım oldukça güvenli, konforlu ve de ucuzdur. Ben illa araba kiralayacağım derseniz hem pahalı hem de trafik çilesi vardır bizden söylemesi. Bu eyalet toplu taşıma anlamında Amerika’daki en iyi dördüncü şehirdir. Bizdeki İstanbul Kart gibi burada da CharlieCard alıp toplu taşımalarda kullanabilirsiniz. Boston’un yeraltı ulaşımı ülkenin en eski ulaşım ağıdır. Kırmızı, turuncu, yeşil ve mavi hatların her biri sizi farklı yerlere götürmektedir. Ama elinizde bir metro ağı haritası olursa kesinlikle zorlanmazsınız. Boston’da bir diğer seçenekte otobüstür. Metro ağından biraz daha pahalı olmasına rağmen, gideceğiniz yere hem konforlu hem de hızlı bir şekilde de ulaşabilirsiniz.
Bir şehirde üniversite oldu mu, orada gece hayatı da hareketli demektir. Boston’un gece hayatı da bu denli hızlı ve renklidir. Ama uzun kuyruklarda beklemeyi göze alacaksınız. Gece hayatının canlı olması birçok gece kulübünün kapısında uzun kuyruklarda (kış dahil) beklemenize neden olacaktır. Gece kulübü için; Theatre District, Chinatown yakınlarında birçok yer bulabilirsiniz. Ucuz içki içmek için North End bölgesinde “Sullivans Tap, Sligo Pub” gibi yerlere uğrayabilirsiniz. Blues müzik dinlemek isterseniz eğer “Walley’s” e gitmenizi tavsiye edebilirim. İyi eğlenceler.